czwartek, 17 lipca 2014

Szybkie i proste ciasto do którego wykorzystałam marmoladę że słoika polecam :)

Składniki

Biszkopt przepis pochodzi z bloga http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com 

6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu ( dałam tylko szklankę )
1 łyżka octu
Przygotowanie

Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną ) Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy. Wylewamy na formę wymiary  24X39 cm .  Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm 

Masa jabłkowa

- marmolada jabłkowa: 300 mililitrów

- żelatyna 5 łyżeczek

- gorąca woda nie całe pół szklanki

Mormoladę przełożyć do garnka . Żelatyną rozpuszczamy w ciepłej wodzie odstawiamy do ostudzania . Następnie wlewamy pomału do jabłek energicznie mieszając łyżką lub mikserem . masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki .

Galaretki

Dwie galaretki zielone ( agrestowe) rozpuszczamy w ciepłej  wodzie i odstawiamy na stęzenia chłodnymi zalewamy ciasto wkładamy ponownie do lodówki .

zielone

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Lista Blogów Kulinarnych Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!