Jabłeczniki i szarotki

czwartek, 17 lipca 2014

Szybkie i proste ciasto do którego wykorzystałam marmoladę że słoika polecam :)

Składniki

Biszkopt przepis pochodzi z bloga http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com 

6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu ( dałam tylko szklankę )
1 łyżka octu
Przygotowanie

Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną ) Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy. Wylewamy na formę wymiary  24X39 cm .  Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm 

Masa jabłkowa

- marmolada jabłkowa: 300 mililitrów

- żelatyna 5 łyżeczek

- gorąca woda nie całe pół szklanki

Mormoladę przełożyć do garnka . Żelatyną rozpuszczamy w ciepłej wodzie odstawiamy do ostudzania . Następnie wlewamy pomału do jabłek energicznie mieszając łyżką lub mikserem . masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki .

Galaretki

Dwie galaretki zielone ( agrestowe) rozpuszczamy w ciepłej  wodzie i odstawiamy na stęzenia chłodnymi zalewamy ciasto wkładamy ponownie do lodówki .

zielone

piątek, 28 lutego 2014

Dziś mam dla was tradycyjny jabłecznik mojej mamy :) . Smak który pamiętam od dziecka jedno z najlepszych ciast . Proste w wykonaniu obłędne w smaku kruche ciasto oraz warstwa jabłek idealne do niedzielnej kawki :) .

 

Składniki :

Na blaszkę o wymiarach 36 cm * 24 cm

 Ciasto

4 szklanki mąki

1 szklanka cukru

kostka margaryny

3 jajka

2 łyżki gęstej śmietany

3 łyżeczki proszku

cukier waniliowy

 Masa jabłkowa

 1,5 – 2 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka cukru

 

Przygotowanie

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce wymieszać z cynamonem i cukrem

Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie równie części . Jedną rozwałkować wyłożyć na blachę nakłuć widelcem . Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku wyłożyć na ciasto przykryć 2 plackiem.

Piec 180 stopniach w 60 minut .Posypać cukrem pudrem .

 

Akcja Szarlotki

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Lista Blogów Kulinarnych Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!