Racuchy i Naleśniki

czwartek, 20 lutego 2014

Wczoraj miałam ochotę na coś drożdżowego, więc padło na racuchy . Ale nie takie zwykłe, więc trochę pogłówkowałam trochę, a że w zamrażalce mam jeszcze pełno mrożonych owoców, które muszę wykorzystać zrobiłam czekoladowe racuchy z truskawkami . Wyszły obłędne jak dla mnie poezja posypane odrobinom cukru pudru coś wspaniałego koniecznie do powtórzenia .

Składniki na 15 średnich racuchów

- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru lub więcej lubimy bardzo słodkie racuchy
- 2 łyżki ciemnego kakao
- trochę mniej niż 1 ,5 szklanki letniego mleka
- 2 jaja
- 25 dag drożdży
- 10 truskawek u mnie mrożone lub inne owoce np jabłka

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie dodajemy drożdże i mieszamy . Mąką łączymy z cukrem i kakao wlewamy mleko z drożdżami wbijamy jajka . Mieszamy wszystko do uzyskania gładkiego ciasta konsystencji gęstej śmietany . Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce na około godzinę Po tym czasie dodajemy owoce . Smażymy racuchy na rozgrzanej patelni z obu dwóch stron na małym ogniu . Podajemy posypane cukrem pudrem :)

racuchy

 

trus

 

Przepis bierze udział w akcji

Zużywamy zapasy przed wiosną

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Lista Blogów Kulinarnych Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!