Ciasta ucierane

pi±tek, 21 marca 2014

Kolejna prosta i smaczna babka w sam raz na wielkanocny stół tym razem o smaku kokosu i kakao .

Składniki

6 jajek
6 łyżek m±ki
6 łyżek m±ki ziemniaczanej
margaryna
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku
1 szklanka wiórek kokosu
3 łyżki kakao

Przygotowanie

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodajemy żółtka . Białka ubijamy dodajemy do masy na przemian z m±kami . Na końcu dodajemy proszek Odkładamy 5 łyżek ciasta dodajemy do niego kakao i mieszamy . A do reszty ciasta kokos . Form± smarujemy margaryn± nakładamy jasne ciasto a następnie ciemne . Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach . 

pi±tek, 14 marca 2014

babeczka

 

W kuchni lubię eksperymenować i wymy¶lać nowe przepisy tak jest z t± babk± która jest doskonoła dla tych którzy lubię orzechy ona jest nimi nadziane pod każdym względem ;)

 

2 szklanki m±ki

1 szklanka cukru

margaryna

3 duże jajka

2 łyżeczki proszku

3 łyżki cappuccino o smaku orzechowym

2 łyżki Nutelli

2 Gar¶ci orzechów

 

Przygotowanie

 

Formę na babk± smarujemy tłuszczem . Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy kolejno jaja  Następnie m±kę z proszkiem i cappuccino mieszamy dokładnie . Na końcu dodajemy nutallę i orzechy mieszamy jeszcze raz .Pieczemy 45 - 50 minut w 180 stopniach sprawdzamy patyczkiem ;)



pi±tek, 07 marca 2014

babeczka

 

Dzi¶ przepis na szybk± i smaczn± babkę o smaku pomarańczy :) Zapraszam :)

 

Składniki

6 jajek
6 łyżek m±ki
6 łyżek m±ki ziemniaczanej
margaryna
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku
sok z jeden pomarańczy
skórka pomarańczowa 

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy żółtka . Białka ubijamy dodajemy do masy na przemian z m±kami . Na końcu dodajemy proszek i sok z pomarańczy oraz skórkę mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej formy z kominem i pieczemy 60 minut w 180 stopniach .  

srodek

czwartek, 06 marca 2014

Na moim blogu jest już jedna wersja murzynka dzi¶ przestawiam wam kolejn± z jabłkami i suszonymi owocami .

 

Składniki

* 3 szklanki m±ki
* 1 szklanka mleka
* 0,5 kostki miękkiej margaryny
*1 szklanka cukru
* 2 jaja
* 2 łyżeczki proszku
* 2 łyżki kakao

Dodatkowo

* 2 duże jabłka
* gar¶ć rodzynek , ¶liwek i moreli suszonych

Przygotowanie

 Bakalie kroimy drobno , jabłko obieramy i również kroimy . Jajka z cukrem utrzeć do biało¶ć dodać margarynę . M±kę wymieszać z proszkiem i kakao . Do margaryny dodać suche składniki , mleko i wymieszać . Dodać jabłka i bakalie wymieszać ponownie . Piec 45 minut w 180 stopniach . Można udekorować cukrem pudrem lub polew± czekoladow±.

Murzynek

poniedziałek, 17 lutego 2014

Do¶ć długo szukałam dobrego przepisu na keksa wypróbowałam kilka, ale żaden nie zago¶cił dłużej u mnie . pewnego dnia znalazłam ¶wietny przepis pyszny keks, którego robiłam już kilka razy za każdym razem wychodzi smaczny .

Przepis pochodzi z http://www.malacukierenka.pl/

Wprowadziłam drobne zmiany

Forma o wymiarach 35 cm * 12 cm

Keks z bakaliami

0,5 kg m±ki + 1 łyżka
250 g margaryny
200 g cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
¼ szklanki mleka
250 gram dowolnych bakali ( ja użyłam 150 gram gotowej mieszanki + gar¶ć rodzynek , moreli , żurawiny oraz orzechy )

Przygotowanie

Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżk± m±ki . M±k± przesiać wymieszać z proszkiem i sol± .
Margarynę utrzeć z cukrem na kremow± masę około 5 minut . Następnie do utartej margaryny dodawać po jednym jajku , po każdym dodaniu dobrze wymieszać . Do masy dodać 1/2 m±ki i krótko wymieszać . Wlać mleko , ponownie zamieszać i wsypać resztę m±ki jeszcze raz wszytko zmiksować . Na końcu dodać bakalie zamieszać ciasto przełożyć do wysmarowanej formy keksowej. Piec w 170 minut 65 minut . 

ramka

srodek

czwartek, 13 lutego 2014

Prosta i smaczna babka o pięknym żółtym kolorze i  cytrynowym smaku  . Super będzie pasowała do ciepłej herbaty w takie wieczory jak teraz :)

  babka

 

  • Margaryna

  • 2 szklanki m±ki

  • 1 szklanka cukru

  • 3 jaja

  • 1 cytryna

  • 2 łyżeczki proszku

 

Keksówka o wymiarach 30 cm * 11 cm

Przygotowanie

 Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy kolejno jaja . M±kę z proszkiem przesiewamy dodajemy wraz z sokiem cytryny miksujemy :)

 

Pieczemy 45 minut w 180 stopni



¶roda, 12 lutego 2014

 

Murzynek ciasto które zna pewnie każdy z nas proste i smaczne o czekoladowym smaku :) . Jedno z ciast którym zaczynałam swoje wypieki drugim jest babka zebra której nie robiłam bardzo długo muszę nadrobić zaległo¶ci na dniach :)

Ponieważ miałam do wykorzystania dwie gruszki i cukierki trufle musiałam co¶ z nimi zrobić i padło na murzynka :)

Więc dzi¶ przepis na Murzynka gruszkowo – truflowego wyszedł bardzo dobry i wilgotny w ¶rodku cukierki się rozpu¶ciły pod wpływem temperatury więc rzuć czekoladę ;). Rodzinie bardzo smakuje mało co zostało .

 

Murzynek gruszkowo – truflowy

 

Składniki

 0,5 margaryny

1 szklanki cukru

3 szklanki m±ki

1 szklanka mleka

2 jaja

2 łyżeczki proszku

2 gruszki

5 cukierków Trufla ¶liwkowa

 

Przygotowanie

Gruszki obrać i pokroić na kawałki cukierki również.

Margaryn± z cukrem i kakao rozpuszczamy na małym ogniu . Po wystudzenia dodać m±kę i proszek , mleko oraz żółtka . Białka ubić dodać pian± do masy i wymieszać . Dodać gruszki i cukierki wymieszać . Piec w 180 stopniach około 60 minut :)

 Można polać polew± lub posypać cukrem pudrem :)

 Smacznego

 



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Lista Blogów Kulinarnych Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!