piątek, 07 marca 2014

babeczka

 

Dziś przepis na szybką i smaczną babkę o smaku pomarańczy :) Zapraszam :)

 

Składniki

6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek mąki ziemniaczanej
margaryna
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku
sok z jeden pomarańczy
skórka pomarańczowa 

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy żółtka . Białka ubijamy dodajemy do masy na przemian z mąkami . Na końcu dodajemy proszek i sok z pomarańczy oraz skórkę mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej formy z kominem i pieczemy 60 minut w 180 stopniach .  

srodek

czwartek, 06 marca 2014

Na moim blogu jest już jedna wersja murzynka dziś przestawiam wam kolejną z jabłkami i suszonymi owocami .

 

Składniki

* 3 szklanki mąki
* 1 szklanka mleka
* 0,5 kostki miękkiej margaryny
*1 szklanka cukru
* 2 jaja
* 2 łyżeczki proszku
* 2 łyżki kakao

Dodatkowo

* 2 duże jabłka
* garść rodzynek , śliwek i moreli suszonych

Przygotowanie

 Bakalie kroimy drobno , jabłko obieramy i również kroimy . Jajka z cukrem utrzeć do białość dodać margarynę . Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao . Do margaryny dodać suche składniki , mleko i wymieszać . Dodać jabłka i bakalie wymieszać ponownie . Piec 45 minut w 180 stopniach . Można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Murzynek

wtorek, 04 marca 2014

Smak domowego rosołu zna pewnie każdy z nas ;) . U mnie jedzony zawsze w niedzielę taka chyba tradycja, że w niedzielę musi być rosół z makaronem ;) Zawsze gotujemy duży garnek tak, by na następny dzień jeszcze został i na jego bazie robimy kolejną zupę np. pomidorową z ryżem lub z makaronem , ryżową , czy właśnie tarte ciasto na rosołku :)

Tarte ciasto na rosole

Składniki na duży garnek rosołu możemy też wykorzystać rosół np. z poprzedniego dnia :)

2 udka z kurczaka
kawałek mięsa wołowego
3 średnie marchewki
2 pietruszki
średni por
kawałek selera
pęczek natki pietruszki
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
woda

Przygotowanie

Mięso myjemy pod zimną bieżącą wodą . Przekładamy do dużego garnka zalewamy zimną wodą dodajemy pieprz , ziele  angielskie oraz liście laurowe wstawiamy na średni ogień gotujemy około godziny w międzyczasie zdejmując powstałą pianę . Dodajemy obrane warzywa i dosalamy zupę do smaku gotujemy jeszcze kolejną godzinę ciągle na najmniejszym ogniu . Rosół potrzebuje czasu :)

Tarte ciasto

 1 i 1/2 szklanki maki
2 jajka
1/2 szklanki wody
0drobina soli

 Na stolnicy usypać kopczyk z mąki.
Do środka wbić całe jajka i wlać odrobinę wody i soli.
Zagnieść ciasto i w miarę potrzeby dolewając wodę.
Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione , trzeć je na grubej tarce prosto do gotującego się rosołu :)



rosół

 

rosół

poniedziałek, 03 marca 2014

Cynamonowe serduszka

Szybkie i smaczne ciasteczka o cynamonowym smaku :) . Świetne zaraz po upieczeniu jak i kilka dni po gdy zamkniemy je w metalowej puszce :)

Składniki na 40 serduszek

500 gram mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku
2 jajka
2  łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki przyprawy korzennej

Przygotowanie

Do miski wsypuję mąkę , cukier , cukier waniliowy ,przyprawy oraz proszek mieszamy wszytko razem . Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy . Wlewamy do suchych składników wbijamy jaja mieszamy łyżkę do połączenia składników następnie zagniatamy  ciasto na stolnicy wkładamy na 30 minut do lodówki . Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części wycinamy ciastka i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach . 

serduszkaserduszka

piątek, 28 lutego 2014

Dziś mam dla was tradycyjny jabłecznik mojej mamy :) . Smak który pamiętam od dziecka jedno z najlepszych ciast . Proste w wykonaniu obłędne w smaku kruche ciasto oraz warstwa jabłek idealne do niedzielnej kawki :) .

 

Składniki :

Na blaszkę o wymiarach 36 cm * 24 cm

 Ciasto

4 szklanki mąki

1 szklanka cukru

kostka margaryny

3 jajka

2 łyżki gęstej śmietany

3 łyżeczki proszku

cukier waniliowy

 Masa jabłkowa

 1,5 – 2 kg jabłek

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka cukru

 

Przygotowanie

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce wymieszać z cynamonem i cukrem

Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie równie części . Jedną rozwałkować wyłożyć na blachę nakłuć widelcem . Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku wyłożyć na ciasto przykryć 2 plackiem.

Piec 180 stopniach w 60 minut .Posypać cukrem pudrem .

 

Akcja Szarlotki

wtorek, 25 lutego 2014

Szybki i pyszny deser z mrożonych owoców :)

- 1 średni banan

-  pół szklanki truskawek ( u mnie mrożone )

- garść borówek też mrożonych

- pół łyżki cukru .

 

Przygotowanie

 

Mrożone owoce wkładamy na chwile do mikrofali . Banana opieramy i kroimy w kawałki . Następnie wszytko miksujemy na jednolitą masę . Podajemy schłodzone :)

 

mus

Przepis dodaję do Akcji :

Zużywamy zapasy przed wiosną

 

Lekkie desery bez piekarnika

poniedziałek, 24 lutego 2014

Dziś mam dla was przepis na pyszną sałatkę z serkami topionymi o nazwie Mimoza . Przepis mam od siostry ona  dostała go od koleżanki skąd ona go miała nie mam pojęcia ;) W każdym razie sałatka godna polecenia .

 Sałatka Mimoza

Składniki

6 jajek

5 ugotowanych marchewek 

40 dag szynki drobiowej

2 serki topione mrożone

majonez

pieprz

sól

 

Układamy warstwami

 

I Białka starte na grubych oczkach pieprz

II Marchew starta na grubych oczkach majonez sól i pieprz

III Wędlina pokrojona w kostkę

IV Serek topiony starty na grubych oczkach majonez pieprz

V Żółtka starte na małych oczkach :)

 

Schładzamy około godziny w lodówce

 

sałatka2

sobota, 22 lutego 2014

Na weekend mam dla was szybkie i proste muffinki makowo – cytrynowe :) Kocham piec muffinki ponieważ za każdym razem można je inaczej przygotować:)

 

Muffiny makowo – cytrynowe

 

Składniki na 12 muffinek

 

2 szklanki mąki

0,8 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki sucho maku

 

2 jaja

1 szklanka mleka

0,5 szklanki oleju

sok z jednej cytryny

 

Przygotowanie

 

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki a w drugim mokre łączymy wszytko razem . Napełniamy formę pieczemy 15 minut w 170 stopniach .

 

Smacznego :)

muffiny

Tagi: cytryna mak
07:54, arletka990 , Muffinki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 21 lutego 2014

Najlepszy domowy  chleb który mi się nigdy nie przeje nie ma szans robię go co drugi trzeci dzień zawsze znika . Mój przyszły mąż go uwielbia nie je już tego sklepowego tylko ten domy :)Przepis ma już pół rodziny i znajomych opinia jest zawsze taka sama pyszny :)
Inspiracją był przepis se strony skutecznie tv ja go zmodyfikowałam .

Składniki

 

Składniki podane na jedną dużą formę (keksówkę)

 

0,8 kg mąki pszennej

3 do 4 łyżek stołowych płatków owsianych

2 łyżki otrąb pszennych

2 łyżki otrąb owsianych

1 garść pestek z dyni

1 garść ziaren słonecznika

1 garść ziaren sezamu

1 garść siemie lniane

1 płaska łyżka stołowa soli

1 szczypta cukru

1 szczypta czosnku granulowanego

50 gram drożdży

0,75 l ciepłej wody

 

 

Przygotowanie

 

Składniki suche dokładnie wymieszać w naczyniu.

Drożdże rozpuścić 0,5 l ciepłej wody następnie dodać do poprzednio wymieszanych składników , pozostałą część ciepłej wody 0,2 l dolewamy do miski

Całość dokładnie wymieszać.

Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Przygotować formę smarując ją masłem i wysypując płatkami owsianymi, następnie uformować ciasto w formie i odstawić na kolejne 20 minut.

Chleb wypiekamy w temperaturze 180 – 200 stopni około 80 minut.

 Życzę smacznego.

chleb

 

srodek

 



11:30, arletka990 , Pieczywo
Link Komentarze (1) »
czwartek, 20 lutego 2014

Wczoraj miałam ochotę na coś drożdżowego, więc padło na racuchy . Ale nie takie zwykłe, więc trochę pogłówkowałam trochę, a że w zamrażalce mam jeszcze pełno mrożonych owoców, które muszę wykorzystać zrobiłam czekoladowe racuchy z truskawkami . Wyszły obłędne jak dla mnie poezja posypane odrobinom cukru pudru coś wspaniałego koniecznie do powtórzenia .

Składniki na 15 średnich racuchów

- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru lub więcej lubimy bardzo słodkie racuchy
- 2 łyżki ciemnego kakao
- trochę mniej niż 1 ,5 szklanki letniego mleka
- 2 jaja
- 25 dag drożdży
- 10 truskawek u mnie mrożone lub inne owoce np jabłka

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie dodajemy drożdże i mieszamy . Mąką łączymy z cukrem i kakao wlewamy mleko z drożdżami wbijamy jajka . Mieszamy wszystko do uzyskania gładkiego ciasta konsystencji gęstej śmietany . Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce na około godzinę Po tym czasie dodajemy owoce . Smażymy racuchy na rozgrzanej patelni z obu dwóch stron na małym ogniu . Podajemy posypane cukrem pudrem :)

racuchy

 

trus

 

Przepis bierze udział w akcji

Zużywamy zapasy przed wiosną

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Lista Blogów Kulinarnych Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!