czwartek, 17 lipca 2014

Szybkie i proste ciasto do którego wykorzystałam marmoladę że słoika polecam :)

Składniki

Biszkopt przepis pochodzi z bloga http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com 

6 jaj
1 szklanka m±ki pszennej
1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu ( dałam tylko szklankę )
1 łyżka octu
Przygotowanie

Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i l¶ni±ca. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosn± ) Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesian± m±kę i delikatnie ł±czymy. Wylewamy na formę wymiary  24X39 cm .  Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm 

Masa jabłkowa

- marmolada jabłkowa: 300 mililitrów

- żelatyna 5 łyżeczek

- gor±ca woda nie całe pół szklanki

Mormoladę przełożyć do garnka . Żelatyn± rozpuszczamy w ciepłej wodzie odstawiamy do ostudzania . Następnie wlewamy pomału do jabłek energicznie mieszaj±c łyżk± lub mikserem . masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki .

Galaretki

Dwie galaretki zielone ( agrestowe) rozpuszczamy w ciepłej  wodzie i odstawiamy na stęzenia chłodnymi zalewamy ciasto wkładamy ponownie do lodówki .

zielone

pi±tek, 28 marca 2014

Szybka i smaczna sałatka bardzo prosta która składa się z trzech składników :).W sam raz na weekend :)

 

Składniki

 

2 pory

5 jajek

puszka groszku

majonez

musztarda

przyprawy

 

Przygotowanie

 

Pora cienko kroimy i przelewamy ciepł± wod± . Jajka gotujemy na twardo obieramy i ¶cieramy na tarce dodajemy groszek mieszamy z majonezem i musztardę przyprawiamy do smaku .

 



sobota, 22 marca 2014

Kolejne proste i szybkie bułeczki super nadaję się do sera lub wędliny lub na słodko z dżemem ;)

Zapraszam :)

bułeczki

 

Składniki na 8 bułeczek

2 szklanki m±ki chlebowej typ 750
2 szklanki m±ki pszennej
35 dag drożdży
300 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
0,5 łyżki soli 

Przygotowanie

M±ki mieszamy razem z sol± . Mleko podgrzewamy aby ciepłe ale nie gor±ce dodajemy cukier i masło mieszamy aż się rozpu¶ci następnie dodajemy drożdże . Tak przygotowan± mieszank± wlewamy do m±ki mieszamy do poł±czenia składników następnie zagniatamy na stolicy formujemy kulę odkładamy na 30 miny w ciepłe miejsce . Następnie formujemy bułeczki zostawiamy na 20 minut piekarnik nagrzewamy do 170 stopni pieczemy około 25 - 30 minut . Odstawiamy na kratkę aby ostygły ;) srodek

pi±tek, 21 marca 2014

Kolejna prosta i smaczna babka w sam raz na wielkanocny stół tym razem o smaku kokosu i kakao .

Składniki

6 jajek
6 łyżek m±ki
6 łyżek m±ki ziemniaczanej
margaryna
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku
1 szklanka wiórek kokosu
3 łyżki kakao

Przygotowanie

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodajemy żółtka . Białka ubijamy dodajemy do masy na przemian z m±kami . Na końcu dodajemy proszek Odkładamy 5 łyżek ciasta dodajemy do niego kakao i mieszamy . A do reszty ciasta kokos . Form± smarujemy margaryn± nakładamy jasne ciasto a następnie ciemne . Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach . 

wtorek, 18 marca 2014

Nie ma nic lepszego od domowego pieczywa dzi¶ pyszne bułeczki grahamki w sam raz na kolację zapraszam :)

bułeczki

Składniki

Na 6 - 8 bułeczek zależy od wielko¶ci

2 szklanki m±ki graham typ 1850
1,5 szklanki m±ki chlebowej typ 750
50 gram drożdży
1 łyżka soli
około 2 szklanek wody 

Przygotowania

M±ki mieszamy razem z sol± . Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wlewamy do miski mieszamy łyżk± do poł±czenia składników następnie zagniatamy na stolicy . Zostawiamy do wyro¶nięcia na 25 minut . Gdy ciasto podwoi objęto¶ć dzielimy na 8 równych czę¶ci formujemy bułeczki zostawiamy na kolejne 25 minut . Pieczemy w 170 stopniach około 35 minut . 

wyrasta

 

srodek

niedziela, 16 marca 2014

Kocham robić muffinki kolejna wersja bardzo pyszna wersja . Miękki kokosowy ¶rodek i  krówkowy smak super poł±czenie :)

 

Składniki na 12 muffinek

2 szklanki m±ki
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek kokosu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko

Dodatkowo

Kilka cukierków krówka 

Wykonanie

Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu a mokre w drugim . Ł±czymy wszytko razem.Napełniamy foremki układamy pokrojone cukierki  pieczemy około 20 minut w 180 stopniach .

krowa

Tagi: krówki
15:06, arletka990 , Muffinki
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 14 marca 2014

babeczka

 

W kuchni lubię eksperymenować i wymy¶lać nowe przepisy tak jest z t± babk± która jest doskonoła dla tych którzy lubię orzechy ona jest nimi nadziane pod każdym względem ;)

 

2 szklanki m±ki

1 szklanka cukru

margaryna

3 duże jajka

2 łyżeczki proszku

3 łyżki cappuccino o smaku orzechowym

2 łyżki Nutelli

2 Gar¶ci orzechów

 

Przygotowanie

 

Formę na babk± smarujemy tłuszczem . Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy kolejno jaja  Następnie m±kę z proszkiem i cappuccino mieszamy dokładnie . Na końcu dodajemy nutallę i orzechy mieszamy jeszcze raz .Pieczemy 45 - 50 minut w 180 stopniach sprawdzamy patyczkiem ;)



¶roda, 12 marca 2014

Ciasto drożdżowe wcale nie musi być trudne a jego wykonanie zajmować dużo czasu . Wystarczy zamieszać wszystkie  składniki w misce a potem włożyć na godzin± do lodówki i możemy się cieszyć pysznym drożdżowym ciastem  :)

drożdżóka

 

Składniki

- 0,5 kg m±ki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 5 dag drożdży
- 1/4 kostki margaryny
- 0,5  szklanki cukru
- mały cukier waniliowy
- 2 jaja


Dodatkowo
- ¶wieże lub mrożone owoce typu truskawki , ¶liwki , rabarbar można użyć także jabłka lub ser biały .

Kruszonka

1 porcja (np. 100g) masła

1 porcja (np. 100g) cukru

2 porcje (np. 200g) m±ki


1.

Drożdże i margarynę dodajemy do ciepłego mleka i mieszamy aż się rozpu¶ci .

2.

Do miski wsypujemy m±k± i cukry wbijam jajka i wlewam mleko z drożdżami wszystko mieszam łyżk± do poł±czenia się składników wstawiamy na godzin± do lodówki . Blaszkę smarujemy wykładamy ciasto układamy owoce posypujemy kruszonk± . Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach .

3.

Kruszonka Do miski wsypujemy m±kę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z m±k± i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).



poniedziałek, 10 marca 2014

marchew

 

Nie w±tpliwe na moim blogu najwięcej będzie przepisów na ciasta i wszystko co słodkie ponieważ bardziej   lubię piec niż gotować .

A je¶li chodzi o słodkie do muffinki będzie ich najwięcej  :)

Dzi¶ muffinki z marchewk± i orzechami

 

Składniki na 12 muffinek

 

2 szklanki m±ki

0,5 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki cynamonu

 

Mokre

1 szklanka mleka

0,5 szklanki oleju

1 jajko

 

Dodatkowo

2 ¶rednie marchewki

gar¶ć orzechów włoskich

 

Przygotowanie

 

Suche składniki mieszamy w jednym  naczyniu a mokre w drugim . Ł±czymy wszytko razem dodajemy marchewkę i orzechy mieszamy . Napełniamy foremki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach .

muffinki z orzechami

14:27, arletka990 , Muffinki
Link Komentarze (2) »
sobota, 08 marca 2014

serek

Szybki i smaczny dodatek do pieczywa w sam raz na ¶niadanie lub kolację polecam :)

 

Składniki

Kostka sera białego ( 250 gram)
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 -3 łyżki ¶mietany lub jogurtu naturalnego
pół małej cebuli
pół pomidora
Zielona cebulka
sól i pieprz

Przygotowanie

 Ser rozgniatamy widelcem . Cebul± i pomidora kroimy w kostk± dodajemy do sera wraz z przecierem i ¶mietan± mieszamy wszystko i przyprawiamy do smaku . Posypujemy zielon± cebulk± .

Dodaję do akcji

Co do kanapki?

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Lista Blogów Kulinarnych Create your own banner at mybannermaker.com!
Make your own banner at MyBannerMaker.com!